Spillteori

Denne greske finansministeren Yannis Varoufakis e økonomiprofessor ved Universitetet i Athen og forfatter av flere bøker om teorien om spill.

«Noen kommentatorer var raske til å foreslå at som ny finansminister i Hellas vil være opptatt med å lage bløffer, triks og rammebetingelser, sliter med å gjøre det beste ut av de svake kort,» skriver Varoufakis i New York Times denne uken. «Hvis noe, på grunn av min kunnskap om spillteori, er jeg overbevist om at det ville være meningsløst å tenke på de pågående forhandlingene mellom Hellas og våre partnere som et forhandlingsspill som kan vinnes eller tapes av bløffer og taktisk påskudd. »

Spillteori har mange interessante programmer i økonomi, biologi (symbiose, koevolusjon, etologi – forholdet mellom organismer og naturlig utvalg i seg selv) og generelt i enhver situasjon hvor vi har minst to stridende (konkurrerende) land med motstridende mål.

Spillteori omhandler matematiske modeller for å løse slike situasjoner som følge av en handling av en avhenger av virknings av konkurranse side, velger hver spiller en rekke trekk for å maksimere sin profitt.

I 1949, John Nash skrev en avhandling om spillteori, men etter 45 år får nobelprisen i økonomi. John F. Nash selv er prototypen på karakteren fra filmen «A Beautiful Mind» (detaljer kan leses her).

Før Nash har blitt vurdert og analysert bare antagonistiske spill der noen alltid taper og de andre gevinster på hans vegne. Nash er å utvikle en ny metode som kalles Nash likevekt – den optimale strategispill som involverer to eller flere spillere, til slutt alle spillere oppnå gjensidig nytte maksimum, som førte til etableringen av stabil likevekt.

Spillerne selv har en interesse for å opprettholde denne balansen, siden enhver endring vil forverre deres situasjon.

For eksempel koevolusjon (felles utvikling) er en form for konkurranse der hvert evolusjonære trinn i en organisme respons fra andre. Og det er ikke nødvendigvis konkurrere land som eksempler på koevolusjon av antilope og gepard. Avrunding Military rovdyr fører til bedre beskyttelse av offeret, dra i en slags «våpenkappløp». Sprø konkurransen stadig økende hastigheter har ført til slutt til en balanse hvor begge sider deres fysiologisk og fysisk umulig å fortsette.

Leopard er tett spesialisert morder. Det har blitt den raskeste dyret på jorda for å fange Thompsons gaselle. Begge dyr som utviklet seg i tandem som et eksempel på koevolusjon. Gazelle er rask, så geparden må bli raskere å fange henne, da Gazelle enda raskere å rømme og gepard enda raskere å nå den. Og trinn etter trinn når et visst nivå, og deretter utvikling er ikke en fordel i både dyr. Så 20 minutter etter kill gazelle, er geparden så sliten at han kunne dra nytte av hans offer mens du hviler, løver og hyener noen ganger ikke bare stjele hans tyvegods, men til og med drepe Utmattelse krefter gepard. For å øke hastigheten forlenge lemmer og lettere bein. Dette øker risikoen for beinbrudd. Raskere føtter – mer muskelmasse – et stort hjerte. Sprint krever mye energi, noe som er vanskelig å skaffe og krever hyppige måltider. Imidlertid kan prosessen ikke eskalere på ubestemt tid.

I sin bestselger, «The Selfish Gene» av Richard Dawkins undersøker flere modeller for atferd som kan analyseres ved metodene for spillteori understreker at det ikke er snakk om en bevisst strategi, men om ubevisste programmer av atferd sett av gener.

One thought on “Spillteori

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *